Plotësimi i sistemit të ngrohjes me ujë ose ftohës

 1. Periodiciteti i zëvendësimit të ftohësit
 2. Uji ose ftohës: zgjidhni sistemin optimal të mbushjes
 3. Teknologjia kullon tubet e ngrohjes së ujit
 4. Metodat e mbushjes - mekanizmi i integruar dhe pompat
 5. Mbushja e antifrizit të ngrohjes
 6. Sistemi i mbushjes automatike
 7. Sistemi i ngrohjes shtypur
 8. Kontrollin e cilësisë së mbushjes së ngrohjes
 9. Sistemi i ngrohjes i hapur
 10. Si të shtoni ftohës
 11. Sistemi i ngrohjes mbyllur
 12. Sistemi i ngrohjes i hapur

Funksionimi i sistemit të ngrohjes është një mekanizëm i koordinuar, besueshmëria dhe efektiviteti i të cilave varet nga komponentët e tij. Një nga ato është konsideruar ftohës - një lëng që siguron transferimin e energjisë termike nga kazan në dhomën e shtëpisë. Për ta bërë këtë, duhet të mbushni me saktësi sistemin e ngrohjes të mbyllur me ujë ose ftohës. Cila është specifika e kësaj procedure dhe si ta bëjmë atë në mënyrë korrekte?

Periodiciteti i zëvendësimit të ftohësit

Funksionimi i sistemit të ngrohjes është një mekanizëm i koordinuar, besueshmëria dhe efektiviteti i të cilave varet nga komponentët e tij

Sistemi i mbyllur i ngrohjes me lidhje me ujësjellësin

Gjatë sezonit të ngrohjes, edhe ftohës fillimisht me cilësi të lartë gradualisht humbet vetitë e tij. Kjo është për shkak të ndryshimit periodik në temperaturën e tij, si rezultat i të cilit lëshohet një precipit (për ujë) ose një ndryshim në viskozitetin e substancës (lëngjet e transferimit sintetik të nxehtësisë). Nëse sistemi i ngrohjes nuk është i mbushur me mesataren në kohë, mund të ndodhin pikat e mëposhtme negative:

 1. Reduktimi i efikasitetit të ngrohjes. Kjo është pasojë e një uljeje të efikasitetit të transferimit të nxehtësisë për shkak të pranisë së elementëve të jashtëm në lëngun - gëlqereje dhe ndryshku.
 2. Probabiliteti i dështimit të ngrohjes së bojlerit, radiatorëve dhe valvulave. Vetëm mbushja e ngrohjes me ftohës mund të shmangë probleme të tilla. Kjo është për shkak të ngopjes graduale të ujit me oksigjen, si rezultat i të cilave rriten shkumëzimet dhe proceset korrozive në sipërfaqen e brendshme të elementëve çeliku të sistemit janë përshpejtuar ndjeshëm.

Mbushja në kohë me ujin e një sistemi të ngrohjes të mbyllur mund të jetë ndryshe në kohë. E gjitha varet nga përbërja e ftohësit dhe temperatura e bojlerit. Për ujë të distiluar, frekuenca e zëvendësimit optimal është 1 vit, dmth. para çdo sezoni të ngrohjes. Në rastin e përdorimit të ftohësve të bazuar në glycol etilen, glikol propilen ose glicerinë, koha e shërbimit është 3 deri në 7 vjet. Varet nga përqendrimi i përbërësve kimikë - sa më shumë prej tyre në vëllimin e përgjithshëm, aq më shumë lëngët do të shërbejnë.

Megjithatë, para se të mbushni sistemin e ngrohjes të mbyllur me ujë, duhet të vendosni për llojin e ftohësit - do të jetë H2O i zakonshëm ose lëngje të avancuar.

Në mënyrë që të plotësoni ose të shtoni antifriz në sistemin e ngrohjes të një kazani të dyfishtë qark, ju duhet të gjeni nëse ajo mund të bëhet. Prodhuesit e kazanëve tregojnë zgjidhje që mund të mbushin sistemin e ngrohjes.

Uji ose ftohës: zgjidhni sistemin optimal të mbushjes

Antifriz për sistemin e ngrohjes

Përbërja optimale e lëngut duhet të përcaktohet nga parametrat e sistemit të ngrohjes. Shpesh sistemi i ngrohjes është i mbushur me ujë, pasi ka një numër përparësish të rëndësishme. Kostoja e përballueshme është vendimtare - ujë të thjeshtë të çezmës shpesh merret. Megjithatë, kjo është krejtësisht e gabuar. Një numër i madh elementësh prej metali dhe alkali do të kontribuojnë në formimin e rritjes në muret e brendshme të tubave dhe radiatorëve. Kjo çon në një rënie në diametër lindi, një rritje në humbjet hidraulike në disa pjesë të autostradës.

Por si të mbushni një sistem të ngrohjes të mbyllur me ujë për të shmangur probleme të tilla? Ekspertët rekomandojnë përdorimin e ujit të distiluar. Ajo është aq e pastër sa të jetë e mundur nga papastërtitë, gjë që ndikon më mirë në vetitë fizike dhe operacionale.

 • Intensiteti i energjisë. Uji akumulon mirë ngrohjen me qëllim që më pas ta transferojë atë në lokalet;
 • Indeksi i viskozitetit minimal. Kjo është e rëndësishme për sistemet e mbyllura të ngrohjes me qarkullim të detyruar dhe ndikon në fuqinë e pompës centrifugale;
 • Ndërsa presioni në tuba rritet, pika e vlimit zhvendoset lart. dmth në fakt, procesi i kalimit nga një gjendje e lëngshme në një gjendje të gaztë ndodh në një temperaturë prej 110 ° C. Kjo jep mundësinë për të përdorur mënyrat e ngrohjes me temperaturë të lartë.

Por nëse ekziston mundësia e ekspozimit ndaj temperaturave negative, atëherë uji, si lëng për mbushjen e sistemeve të ngrohjes, është i papranueshëm. Në këtë rast, duhet përdorur antifriz, në të cilin pragu i kristalizimit është dukshëm më i ulët se 0 ° C. Opsioni më i mirë - zgjidhjet e glikol propilen ose glicerinë me aditivë të veçantë. Ata i përkasin klasës së substancave të padëmshme dhe përdoren në industrinë ushqimore. Zgjidhjet me bazë etilik glikol kanë cilësitë më të mira teknike. Deri kohët e fundit, ata mbushën sistemin e mbyllur të ngrohjes. Megjithatë, ato janë jashtëzakonisht të dëmshme për njerëzit. Prandaj, pavarësisht nga cilësitë e tyre pozitive, nuk rekomandohet përdorimi i antifrizit të etilenit glikol.

Por si mund ta mbushni sistemin e ngrohjes - ujë ose antifriz? Nëse nuk ka gjasë të ekspozimit ndaj temperaturës së ulët, zgjidhja më e mirë do të ishte uji. Përndryshe, rekomandohet përdorimi i zgjidhjeve të ftohësit të posaçëm.

Antifriz Automobile nuk mund të derdhet në sistemin e ngrohjes. Kjo do të çojë jo vetëm në dështimin e bojlerit dhe në dështimin e radiatorëve, por gjithashtu të jetë e rrezikshme për shëndetin.

Teknologjia kullon tubet e ngrohjes së ujit

Thith karin në sistemin e ngrohjes

Para se të mbushni sistemin e ngrohjes të një kazani të dyfishtë, është e nevojshme të kulloni ftohjen e vjetër. Kjo procedurë është e detyrueshme dhe, pavarësisht thjeshtësisë së saj të dukshme, duhet të kryhet sipas një skeme të veçantë teknologjike. Së pari duhet të fikni ngrohjen dhe të prisni që temperatura e ujit të bjerë në temperaturën e dhomës. Vetëm atëherë sistemi i mbyllur i ngrohjes mund të mbushet me ujë të distiluar.

Pastaj hapet valvula e zbrazjes, e vendosur në pikën më të ulët të sistemit. Pasi prisni që uji të kullojë, ju duhet të hapni valvulën Mayevsky, e cila gjendet në krye të qarkut. Kjo është e nevojshme për të stabilizuar presionin në tuba. Pas kryerjes së këtyre punëve, sistemi duhet të flushet. Kjo bëhet para se të mbushet sistemi i ngrohjes në shtëpinë private. Për ta bërë këtë, duhet të përdorni mjete dhe pajisje speciale. Një pompë është e lidhur me qarkun e nxehtësisë, i cili pompon lëngun e shkarkimit në sistemin e ngrohjes. Ajo gjithashtu ka një efekt të dëmshëm ndaj depozitave në tuba. Pas disa cikleve të kalimit së bashku me lëngun, elementët ndotës largohen.

Lëngu i përdorur nuk duhet të hidhet në sistemin e kanalizimeve. Ajo duhet të mblidhet në kontejnerë të mbyllur, të cilat më pas hidhen nga kompani të veçanta.

Metodat e mbushjes - mekanizmi i integruar dhe pompat

Pompë për të mbushur ngrohjen

Si të mbushni sistemin e ngrohjes në një shtëpi private - duke përdorur lidhjen e integruar të ujit duke përdorur një pompë? Varet drejtpërdrejt nga përbërja e ftohësit - uji ose antifriz. Për opsionin e parë, është e mjaftueshme për të para-flush tuba. Udhëzimet për mbushjen e sistemit të ngrohjes përbëhen nga pikat e mëposhtme:

 • Është e nevojshme të siguroheni që të gjitha valvulat e ndalimit të jenë në pozicionin e duhur - valvula e kullimit është e mbyllur edhe si valvula të sigurisë;
 • Vinçi i Mayevskit në krye të sistemit duhet të jetë i hapur. Është e nevojshme për të hequr ajrin;
 • Uji është i mbushur derisa uji rrjedh nga rubineti Mayevsky, i hapur më herët. Pas kësaj mbivendoset;
 • Pastaj është e nevojshme për të hequr ajrin e tepërt nga të gjitha pajisjet e ngrohjes. Ata duhet të jenë të instaluar valvula e ajrit. Për ta bërë këtë, duhet të lini sistemin e mbushjes së rubinetit të hapur, sigurohuni që ajri të dalë nga një pajisje e veçantë. Sapo uji rrjedh nga valvula, duhet të mbyllet. Kjo procedurë duhet të bëhet për të gjitha pajisjet e ngrohjes.

Pas mbushjes së ujit në sistemin e mbyllur të ngrohjes, është e nevojshme të kontrolloni parametrat e presionit. Duhet të jetë 1.5 bar. Në të ardhmen, për të parandaluar rrjedhjet është e ngutshme. Rreth tij do të diskutohet veçmas.

Mbushja e antifrizit të ngrohjes

Para se të filloni procedurën e shtimit të antifrizit në sistem, ju duhet ta përgatisni atë. Zakonisht përdoren 35% ose 40% zgjidhje, por për ekonominë rekomandohet blerja e një koncentrati. Duhet të jetë holluar në mënyrë rigoroze sipas udhëzimeve, dhe vetëm duke përdorur ujë të distiluar. Përveç kësaj, duhet të përgatisni një pompë dore për të mbushur sistemin e ngrohjes. Ajo është e lidhur me pikën më të ulët të sistemit dhe me ndihmën e një pistoni të dorës, bartësja e nxehtësisë është injektuar në tuba. Gjatë kësaj është e nevojshme të monitorohen parametrat e mëposhtëm.

 • Dalja e ajrit nga sistemi (vinçi i Mayevskit);
 • Presioni në tuba. Nuk duhet të kalojë 2 bar.

E gjithë procedura e mëtejshme është krejtësisht e ngjashme me atë të përshkruar më sipër. Megjithatë, është e nevojshme të merren parasysh veçoritë e operimit të antifrizit - densiteti i saj është shumë më i lartë se ai i ujit. Prandaj, vëmendje e veçantë duhet kushtuar llogaritjes së fuqisë së pompës. Disa formulime të bazuara në glicerinë mund të rrisin koeficientin e viskozitetit me rritjen e temperaturës.

Para se të derdhni antifriz, është e nevojshme të zëvendësoni gaskets gome në nyje me ato paronitic. Kjo do të zvogëlojë dukshëm gjasat e rrjedhjeve.

Sistemi i mbushjes automatike

Për kaldaja me qark të dyfishtë rekomandohet përdorimi i pajisjes për mbushjen automatike të sistemit të ngrohjes. Është njësi e kontrollit elektronik për shtimin e ujit në tubacione. Është instaluar në hyrje dhe është plotësisht automatik.

Avantazhi kryesor i kësaj pajisjeje është mirëmbajtja automatike e presionit me metodën e ujit me kohë të shtuar në sistem. Parimi i funksionimit të pajisjes është si më poshtë: një matës presioni i lidhur me njësinë e kontrollit dërgon një sinjal të rënies kritike të presionit. Valvula automatike e furnizimit me ujë hapet dhe mbetet në këtë gjendje derisa presioni të stabilizohet. Megjithatë, pothuajse të gjitha pajisjet për mbushjen automatike të sistemit të ngrohjes me ujë janë të shtrenjta.

Opsioni i buxhetit është të instaloni një valvulë kontrolli. Funksionet e tij janë krejtësisht analoge me mbushjen automatike të sistemit të ngrohjes. Gjithashtu është instaluar në hundë hyrëse. Sidoqoftë, parimi i saj i operimit është të stabilizojë presionin në tubacione me një sistem të grimcave të ujit. Nëse presioni në rresht bie, presioni i ujit të rubinetit do të veprojë në valvul. Për shkak të ndryshimit, ai automatikisht do të hapet derisa presioni të stabilizohet.

Në këtë mënyrë, është e mundur jo vetëm për të ushqyer ngrohjen, por edhe për të mbushur plotësisht sistemin. Pavarësisht nga besueshmëria e dukshme, rekomandohet monitorimi i rrjedhës së ftohësit. Kur të mbushet uji i ngrohjes, duhet të hapen valvulat e pajisjeve për lirimin e ajrit të tepërt.

Sistemi i ngrohjes shtypur

Sistemi i ngrohjes shtypur

Para mbushjes së sistemit të ngrohjes me ftohës, është e nevojshme të kontrolloni ngushtësinë e të gjitha nyjeve dhe lidhjeve. Për ta bërë këtë, kryhet shtypja - krijimi i një presioni në tuba, dmth. artificialisht krijon një situatë të destabilizimit të sistemit.

Kjo mund të bëhet në dy mënyra - duke detyruar ajrin ose ftohjen. Kjo bëhet domosdoshmërisht edhe para se të mbushet sistemi i ngrohjes i kazanit të dyfishtë. Kjo procedurë mund të kryhet duke përdorur një pompë mekanike (elektrike) ose duke lidhur furnizimin me ujë. Opsioni i fundit nuk rekomandohet, pasi do të jetë shumë e vështirë për të kontrolluar procesin. Urdhri i ekzekutimit është si më poshtë:

 • Inspektimi paraprak vizual i nyjeve dhe nyjeve lidhëse;
 • Lidhja e mekanizmit në hyrjen e sistemit;
 • Krijimi i një mbingarkimi, vlera e të cilave duhet të tejkalojë normën prej 1.5 herë.

Sigurohuni të kontrolloni gjendjen e elementeve të ngrohjes. Në rast të rrjedhjes, procesi menjëherë ndalet dhe mund të fillojë vetëm kur defekti të eliminohet.

Kontrollin e cilësisë së mbushjes së ngrohjes

Para se të mbushni sistemin e mbyllur të ngrohjes me ujë, ju duhet të siguroheni që të gjitha elementët mbrojtës janë të pranishëm. Këto përfshijnë çezmat e Mayevskit, anashkalimet dhe pajisjet e kontrollit - termometrat dhe matësit e presionit. Ato janë të nevojshme jo vetëm për të kontrolluar presionin në gypa gjatë furnizimit me ftohës, por gjithashtu janë masat kryesore të sigurisë gjatë përdorimit të ngrohjes. Kjo është mënyra se si duhet ta mbushni me kujdes radiatorin me ujë.

Gjatë mbushjes së duhur të një sistemi të mbyllur me ujë, duhet të monitorohen parametrat e mëposhtëm:

 • Presioni. Matësit e presionit duhet të instalohen në pikat kyçe të sistemit - radiatorë ekstremë dhe pika më e lartë. Pas daljes përfundimtare të ajrit, presioni mbi të gjitha matësit duhet të jetë i njëjtë;
 • Asnjë rrjedhje.

Vetëm në këtë mënyrë mund të arrihet një presion i qëndrueshëm. Megjithatë, procesi kryesor i verifikimit ndodh gjatë fillimit të bojlerit. Zgjerimi i temperaturës së ujit në operimin maksimal nuk duhet të ndikojë në integritetin e tubacioneve të elementeve të ngrohjes.

Sistemi i ngrohjes i hapur

Sistemi i ngrohjes i hapur

Nëse një sistem ngrohje tip i hapur është i mbushur në një shtëpi private, rendi i punës është disi i ndryshëm. Veçori është se presioni në tuba është i barabartë me atmosferik. Prandaj, elementi kryesor i kontrollit është një rezervuar për zgjerim i instaluar mbi pajisjet e tjera të ngrohjes.

Në këtë rast, procedura për mbushjen e sistemit të ngrohjes është si më poshtë:

 1. Mbartësi i vjetër i nxehtësisë po drenazhohet dhe tubat po pastrohen.
 2. Në të gjitha pajisjet e ngrohjes hapet vinçi i Mayevskit.
 3. Rrjedha e lëngut për të mbushur sistemin e ngrohjes mund të bëhet përmes tubit të kthimit.
 4. Sapo të dalë e gjithë ajri nga sistemi, niveli i ujit në rezervuarin e zgjerimit kontrollohet. Duhet të plotësohet në 2/3.

Vlen të përmendet se me ndihmën e një pompë dore të përdorur për të mbushur sistemin e ngrohjes, është e mundur të shtoni zgarë ngrohjes.

Për një sistem të ngrohjes të hapur nuk lejohet mbitensioni. Përndryshe, kjo mund të çojë në kushte të pasakta të temperaturës.

Si të shtoni ftohës

Përveç udhëzimeve për mbushjen e sistemit të ngrohjes, është e nevojshme të dini saktësinë e procedurës për shtimin e një ftohjeje. Kjo situatë mund të ndodhë 2 ose 3 herë gjatë sezonit të ngrohjes. Është e rëndësishme të përcaktohet me kohë që vëllimi i ujit ka rënë nën kritikë. Varësisht nga lloji i ngrohjes, ka mënyra të ndryshme për të mbushur sistemin e ngrohjes.

Sistemi i ngrohjes mbyllur

Treguesi kryesor është zvogëlimi i presionit në gypa. Për kontrollin në kohë, disa matësa janë instaluar në sistem. Njëri prej tyre gjendet domosdoshmërisht menjëherë pas daljes së ftohësit të nxehtë nga kazan. Gjithashtu duhet të instaloni një matës presioni në valvulën e sipërme të ajrit. Rënia e presionit në sistem është pasojë e 2 faktorëve - ndodhja e një situate emergjente (rrjedhjeje) ose avullimi natyral i një lëngu. Nëse ky proces ndodh shumë shpejt - ka shumë të ngjarë që ka ndodhur një zbulim i tubave. Një rënie graduale e presionit tregon një faktor të dytë.

Metoda e shtimit të lëngjeve përsërit plotësisht procedurën për mbushjen me ujë të çdo sistemi të ngrohjes të mbyllur. Për ta bërë këtë, mund të përdorni pompat e dorës për të mbushur sistemin e ngrohjes (antifriz) ose për të përdorur ujësjellësin qendror.

Sistemi i ngrohjes i hapur

Rekomandohet të mbushni sistemin e ngrohjes me ujë përmes rezervuarit të zgjerimit. Kjo mund të bëhet edhe me temperatura relativisht të larta të ujit në tuba. Kjo metodë ka disa përparësi - kontrollin e nivelit të ftohësit në sistem gjatë plotësimit dhe përmirësimit të qarkullimit për shkak të ndryshimit në dendësinë e ujit.

Ekziston rreziku i dështimit të bojlerit ose radiatorëve nëse mbushja plotësuese e sistemit të ngrohjes me ftohje ndodh kur bojler po punon. Prandaj, rekomandohet që kjo procedurë të kryhet kur të arrihet uji në tubacione në temperaturën e dhomës.

Për të zgjedhur antifriz, ju rekomandojmë që të njiheni me videon.

Cila është specifika e kësaj procedure dhe si ta bëjmë atë në mënyrë korrekte?
Por si të mbushni një sistem të ngrohjes të mbyllur me ujë për të shmangur probleme të tilla?
Por si mund ta mbushni sistemin e ngrohjes - ujë ose antifriz?

Разделы

» Ваз

» Двигатель

» Не заводится

» Неисправности

» Обзор

» Новости


Календарь

«    Август 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Архив

О сайте

Затраты на выполнение норм токсичности автомобилей в США на период до 1974 г.-1975 г произошли существенные изменения. Прежде всего следует отметить изменение характера большинства работ по электромобилям: работы в подавляющем большинстве стали носить чисто утилитарный характер. Большинство созданных в начале 70х годов электромобилей поступили в опытную эксплуатацию. Выпуск электромобилей в размере нескольких десятков штук стал обычным не только для Англии, но и для США, ФРГ, Франции.

ПОПУЛЯРНОЕ

РЕКЛАМА

www.school4mama.ru © 2016. Запчасти для автомобилей Шкода