Sensori i oksigjenit: çfarë nevojitet dhe si të kontrolloni hetimin e lambdës me duart tuaja

 1. Si funksionon sensori i oksigjenit
 2. Sonda lambda gjatë jetës
 3. Për shkak të asaj që hetimi i lambda dështon
 4. Simptomat e mosfunksionimit të sondës lambda
 5. Si të kontrolloni sonda lambda

Si funksionon sensori i oksigjenit

Sonda lambda gjatë jetës

Për shkak të asaj që hetimi i lambda dështon

Simptomat e mosfunksionimit të sondës lambda

Si të kontrolloni sonda lambda

Qëllimi i sondës lambda (sensori i oksigjenit) është të transferojë informacionin në lidhje me përbërjen e përzierjes së punës nga sistemi i shkarkimit në ECU. Cilësia e djegies së përzierjes së karburantit-ajrit (FA) ndikon drejtpërdrejt në funksionimin e motorit.

Funksionimi i duhur i sensorit të oksigjenit ndihmon:

 • Rritja e performancës së motorit për shkak të përkufizimit të një proporcioni gati-ideal të karburantit dhe ajrit të injektuar.
 • Ulja e prodhimit të gazrave të dëmshëm (CO, CH, NOx) të emetuar në atmosferë dhe përmirësimin e funksionimit ekonomik të veturës për shkak të përbërjes së saktë të përzierjes së punës.

Në makina moderne me një motor injektimi vënë një ose më shumë katalizatorë dhe dy ose më shumë sensorë oksigjeni. Ku është sonda lambda? Varet nga lloji i makinës. Sistemi i shpërndarë me dy pajisje që ndodhen para dhe pas katalizatorit. Kështu, një tejkalim i oksigjenit në përzierje përcaktohet para se të hyjnë në pajisje pajisja. Në makina me një sondë - të instaluar në front, në shpërndarësin e shkarkimit.

Si funksionon sensori i oksigjenit

Kompjuteri mat sasinë e karburantit të furnizuar me anë të injektorëve, duke vendosur volumin në një pikë të caktuar. Sonda siguron reagime që ju lejon të përcaktoni saktësisht proporcionin e benzinës, naftës ose gazit. Kompjuteri kërkon informacion një herë çdo 0.5 sekonda në boshe. Me shpejtësi më të larta, frekuenca e kërkesave rritet proporcionalisht. Duke analizuar të dhënat, njësia e kontrollit rregullon përbërjen e grupit të karburantit, duke e bërë atë më të varfër ose më të pasur. Ruajtja e montimit optimal të karburantit është qëllimi i sondave lambda. Raporti ideal i ajrit dhe karburantit është proporcione prej 14.7: 1 (benzinë), 15.5: 1 (gaz) dhe 14.6: 1 (dizel).

Llojet e sensorëve të oksigjenit në projektimin e pajisjes dhe parimin e funksionimit:

 • Dy pika, të ngushtë (thjeshtë). Punimet e bazuara në matjen e sasisë së oksigjenit në gazrat e shkarkimit. Sa më i varfër është asambleja e karburantit, aq më e ulët është tension, aq më i pasur është më i pasur.
 • Broadband. Gjeneron një sinjal të një gamë më të gjerë për vlerësimin e saktë të proporcionit në grumbullimin e karburantit.

Sonda lambda gjatë jetës

Jetëgjatësia mesatare e sensorëve të oksigjenit në benzinë ​​ruse është 40,000-100,000 km. Për të rritur jetëgjatësinë, rekomandohet derdhja e karburantit me cilësi të lartë me përmbajtje të ulët të papastërtive dhe metaleve të rënda. Vetë-diagnostifikimi për të përcaktuar defektin është mjaft e vështirë, për të përcaktuar shkakun - pothuajse e pamundur. Kjo mund të jetë veshin, benzinë ​​me cilësi të dobët, dëmtime mekanike dhe faktorë të tjerë.

Nëse dyshoni për një mosfunksionim të sensorit të oksigjenit, konsultohuni me një diagnostikant profesionist. Duke përdorur një oshilogram, specialist do të përcaktojë shkakun e mosfunksionimit dhe sugjeron mënyra për të eliminuar atë.

Për shkak të asaj që hetimi i lambda dështon

 • Dëmtimi mekanik. Një goditje e rëndë si pasojë e një aksidenti, duke goditur një frenim ose ngarje jashtë rrugës ndikon negativisht në gjendjen e hetimit;
 • Funksionimi i pasaktë i motorit dhe dështimi i sistemit të ndezjes çojnë në mbinxehje të sensorit të oksigjenit dhe thyerjes;
 • Sistemi i bllokuar. Shkaku kryesor i dështimit të hetimit të lambdës do të jenë produktet e djegies së karburantit me cilësi të dobët. Metalet më të rënda, aq më shpejt do të bëhet i bllokuar;
 • Ndarje në grupin e pistonit. Një pistoni i gabuar, kunja pistoni dhe shufra lidhëse lejojnë që vaji të rrjedhë në sistemin e shkarkimit, i cili e bllokon hetimin;
 • Hyrja fluide. Ndotja e çdo lloji do të shkurtojë jetën e hetimit;
 • Një mbyllje instalime elektrike;
 • Përzierje shumë e pasur ose e dobët e karburantit / ajrit;
 • Heqja e depresionit të sistemit të shkarkimit lejon gazra ajri dhe shkarkues, që pamundëson hetimin e lambdës;
 • shkrep;
 • Aditivët dhe "përmirësuesit" e karburantit;
 • Veshin e natyrshme. Në kushtet e karburantit me cilësi të dobët, jetëgjatësia mesatare e sensorëve është 40-70 mijë km.

Në kushtet e karburantit me cilësi të dobët, jetëgjatësia mesatare e sensorëve është 40-70 mijë km

Dështimi i hetimit të lambdës ndodh gradualisht. Pasojat e një sensor të defektit të oksigjenit derdhen në mënyrën e emergjencës së motorit. Pra, prodhuesit e shpëtojnë makinën nga dëmtimet serioze, dhe shoferi nga emergjenca.

Mosfunksionimi i hetimit të lambdës është parandaluar nga profilaksi dhe diagnostifikimi i rregullt që zbulon prishjet në fazat fillestare. Nëse sensori i oksigjenit është jashtë rendit, lexoni rreth mënyra për ta fikur atë .

Simptomat e mosfunksionimit të sondës lambda

 • Niveli i toksicitetit të gazrave rritet. Për të përcaktuar toksicitetin mund të përdoret diagnoza. Jashtë, jo diagnostikuar, edhe aroma e shterimit nuk do të ndryshojë.
 • Rrit konsumin e karburantit. Çdo shofer vëzhgon plotësinë e rezervuarit, duke u përpjekur për të gjetur shpejtësinë e tyre të lundrimit kur rrjedha është minimale. Prandaj, do të vërehet menjëherë konsumi i karburantit. Varësisht nga ashpërsia e dështimit të hetimit të lambdës, ajo rritet me 1-4 litra. Rritja e konsumit, sigurisht, mund të shkaktojë jo vetëm një sensor të gabuar të oksigjenit.
 • Janë lëshuar gabimet e sensorëve të oksigjenit (P0131, P0135, P0141 dhe të tjerë), ndizet "Motori i Kontrollit". Zakonisht, një kontroll shfaqet kur një sondë ose katalizatori nuk funksionon. Diagnostifikimi do të përcaktojë shkakun e saktë.
 • Catalyst overheats. Sondat e gabuara të lambda japin sinjale të gabuara në ECU, të cilat mund të çojnë në funksionim jo korrekt të katalizatorit, mbinxehjes së tij deri në gjendjen e nxehtë dhe dështimin pasues.
 • Ekziston jerking dhe uncharacteristic popping në motor. Sondat Lambda pushojnë së prodhuari sinjalin korrekt, dhe kjo është arsyeja pse funksionimi i destabilizuar i shpejtësisë boshe. Revolucionet ndryshojnë në një gamë të gjerë, gjë që çon në një përkeqësim të cilësisë së përzierjes së lëndës djegëse.
 • Karakteristikat dinamike të makinës përkeqësohen, fuqia humbet dhe tërheqja humbet. Shenjat e ngjashme shfaqen në situatat e filluara. Sensorë të dëmtuar gjithashtu ndalojnë të punojnë në një motor të ftohtë dhe makina sinjalizon sistemin në mënyra të ndryshme.

Nëse jeni i shqetësuar për një nga këto simptoma, konsultohuni me një specialist. Me ndihmën e pajisjeve diagnostikuese, do të përcaktojë zonën e saktë të dëmtimit dhe ndihmon në korrigjimin.

Si të kontrolloni sonda lambda

Pra, makina rides në jerks, rritjen e konsumit të karburantit, "Check Engine" kapur zjarri. Simptomat nuk janë karakteristike vetëm për thyerjen e lambdës, prandaj nevojitet një diagnostifikim i plotë i sistemit. Por nëse jeni i sigurt se çështja është në të, na tregoni se si ta kontrolloni sensorin me duart tuaja.

Kontrollo sensoret e oksigjenit janë rekomanduar përmes matjes së vlerave të tensionit. Një test i ngjashëm i një sonde lambda me një multimetër, një kontrollor dhe një ohmmetër mund të shndërrohet në garazhin tuaj.

Procedura është si më poshtë:

 1. Ngroheni motorin në temperaturën e punës. Një hetim i ftohtë i lambda nuk do të funksionojë.
 2. Hiqni dhe inspektoni sondën dhe instalime elektrike për dëmtim mekanik dhe ndotje. Nëse është e kërrusur, e gërvishtur ose e mbuluar me grimca, blloqe të plumbit, blozë të bardhë ose gri, ndryshoni atë.
 3. Kontrolloni funksionimin e sondës lambda me një ohmmetër. Shpesh shkaku i fajit qëndron në dështimin e spirales së ngrohjes ose të telave për të. Si ta telefononi? Lidhni një ohmmetër në mes të telave të ngrohjes që më parë ishin shkëputur nga bateria. Me funksionimin e duhur, rezistenca e qarkut të sinjalit në makina të ndryshme ndryshon nga 2 deri në 10 ohmë dhe nga 1 kom deri në 10 mΩ në qarkun e nxehtësisë. Nëse nuk është fare, në ndërprerjen e instalimeve elektrike.
 4. Testoni sinjalin e sondës me një kontrollor motorik, një voltmetër të kalimit ose një osciloskop. Lidhni testuesin midis telit të terrenit dhe sinjalit, ngrini shpejtësinë në 3.000 Nm, shënoni kohën dhe shikoni leximet. Ato duhet të ndryshojnë nga 0.1 deri në 0.9 volt. Ne rekomandojmë ndërrimin e sensor nëse vargu i ndryshimit në më pak se 10 sekonda ka ndryshuar në më pak se 9-10 lexime. Shkaku i gabimit mund të jetë në "lodhjen" dhe reagimin e ngadalshëm të sistemit.
 5. Kontrolloni gjendjen e sondës lambda përmes tensionit referues. Filloni makinën, matni tensionin midis terrenit dhe telit të sinjalit. Nëse vlerat ndryshojnë nga 0,45 volt më shumë se 0,2, sensori ose qarqet në qark që shpiejnë në të janë të gabuara.

Nëse nuk ka pajisje për të kontrolluar performancën e hetimit të lambdës, kontaktoni një ekspert. Ata do të kryejnë një diagnozë të plotë dhe do ta thërrasin me saktësi shkakun e mosfunksionimit për më pak para dhe kohë që ju do të keni shpenzuar për blerjen e pajisjeve dhe identifikimin e mosfunksionimit vetë.

Udhëzimi Video:

Ne rekomandojmë ta shohim

Ku është sonda lambda?
Si ta telefononi?

Разделы

» Ваз

» Двигатель

» Не заводится

» Неисправности

» Обзор

» Новости


Календарь

«    Август 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Архив

О сайте

Затраты на выполнение норм токсичности автомобилей в США на период до 1974 г.-1975 г произошли существенные изменения. Прежде всего следует отметить изменение характера большинства работ по электромобилям: работы в подавляющем большинстве стали носить чисто утилитарный характер. Большинство созданных в начале 70х годов электромобилей поступили в опытную эксплуатацию. Выпуск электромобилей в размере нескольких десятков штук стал обычным не только для Англии, но и для США, ФРГ, Франции.

ПОПУЛЯРНОЕ

РЕКЛАМА

www.school4mama.ru © 2016. Запчасти для автомобилей Шкода