Dhe nëse sonda lambda është e gabuar

  1. takim Lambda greke në industrinë e automobilave i referohet koeficientit të ajrit të tepërt në përzierjen...
  2. Sondë Lambda: trajtim jofunksionues
  3. Sonda Lambda: diagnoza
  4. Sonda Lambda: detajet e instalimit

takim

Lambda greke në industrinë e automobilave i referohet koeficientit të ajrit të tepërt në përzierjen e ajrit dhe karburantit Lambda greke në industrinë e automobilave i referohet koeficientit të ajrit të tepërt në përzierjen e ajrit dhe karburantit. Prandaj emri i sensorit, i cili mat këtë koeficient, ose më mirë oksigjenin e mbetur (O2) në gazrat e shkarkimit (i quajtur edhe sensor oksigjen). Qëllimi i sensorit është të ofrojë ECU motorin me informacion për të përcaktuar natyrën e djegies së karburantit. Kjo është e nevojshme për të krijuar kushte normale të operimit për konvertimin katalitik. Fakti është se "dritarja" e operacionit katalitik efektiv është shumë e ngushtë, kur 14.6-14.8 pjesë të ajrit dhe 1 pjesë të karburantit digjen në cilindra (kur një përzierje e tillë digjet, lambda = 1 ± 0.01). Është e mundur të sigurohet një rregullim i tillë i saktë i përbërjes së përzierjes së karburantit-ajrit vetëm me ndihmën e sistemeve të furnizimit me energji elektrike me injektim elektronik të karburantit. Sonda Lambda në këto sisteme kryen funksionin e kontrollorit në traktin e shkarkimit.

Sonda Lambda: Shkaqet dhe simptomat e dështimeve

Një mosfunksionim ose madje edhe dështimi i një hetimi të lambda mund të ndodhë për shkak të:

Jeta e shërbimit të sondës së lambda është reduktuar në masë të madhe nga gjendja e keqe e unazave të pastrimit të vajit, nga hyrja e antifrizit tek cilindrat dhe tubat e shkarkimit dhe nga përzierja e ajrit dhe lëndës së pasuruar.

Me një sondë të keqfunksionale të lambdës, përmbajtja e CO në shkarkim rritet nga 0.1-0.3% në 3-7%. Reduktimi i vlerës së saj në shumicën e motorëve të vjetër pa zëvendësuar sensorin është e vështirë, pasi rregullatori i cilësisë së përzierjes së potencialit nuk mund të ketë rezerva të mjaftueshme të energjisë. Në makinat me dy hetime lambda në rast të një dështimi të dytë të sensorëve, është e pamundur të arrihet operimi normal i motorit pa ndërhyrje serioze në elektronikë.

Sondë Lambda: trajtim jofunksionues

Nuk ka teknologji për riparimin e hetimeve të dëmtuara të lambda - në rast të një shkatërrimi, ato duhet të zëvendësohen Nuk ka teknologji për riparimin e hetimeve të dëmtuara të lambda - në rast të një shkatërrimi, ato duhet të zëvendësohen. Sidoqoftë, "xhaxhai Vasya" ende zhvilloi një metodë për rivendosjen e këtyre sensorëve, por nuk është efektiv në të gjitha rastet. Më shpesh, ajo ndalon punën për shkak të depozitave në elementin e ndjeshëm nën kapakun mbrojtës. Nëse pllaka largohet, performanca e lambda është restauruar. Sensori i sensorit mund të pastrohet duke e shpëlarë atë në acid fosforik, i cili në 10-20 minuta ha larg ndotjes pa shkatërruar elektroda me metale të rralla. Është më efikas për të pastruar hetimin e lambdës pas heqjes së kapakut mbrojtës në një torno dhe larja me një furçë të hollë. Por është e këshillueshme ta bëni këtë nëse është e mundur të kapni kapakun duke përdorur saldim me argon. Pas larjes sensor duhet të shpëlarje me ujë dhe të thata. Nëse larja nuk ndihmon, atëherë lambda duhet të ndryshohet. Kostoja e larjes është dukshëm më e vogël se kostoja e një hetimi të ri lambda (nga UAH 300). Ju mund të zëvendësoni një sensor të nxehtë me një të nxehtë (por jo anasjelltas!). Nëse lidhësit janë të papërputhshëm, drejtoni qarkun elektronik të munguar në mënyrë të pavarur dhe përdorni kontakte universale të automobilave në vend të lidhësit.

Sonda Lambda: diagnoza

Ekspertët e Bosch rekomandojnë kontrollin e lambda sensor dhe sistemin e kontrollit të përzierjes së karburantit çdo 30 mijë kilometra Ekspertët e Bosch rekomandojnë kontrollin e lambda sensor dhe sistemin e kontrollit të përzierjes së karburantit çdo 30 mijë kilometra.

Matja efektive e oksigjenit të mbetur në sondat e shkarkimit të gazrave lambda siguron, pas ngrohjes së tij në një temperaturë prej 300-400 ° C. Vetëm në kushte të tilla elektroliti i zirkonit fiton përçueshmëri dhe diferenca në sasinë e oksigjenit atmosferik dhe oksigjenit në tubin e shkarkimit çon në tensionin e daljes në elektrodat e sondës lambda. Prandaj, sinjali i sondës së lambdës kontrollohet me motorin ndezur dhe ngrohur. Një osciloskop është më i përshtatshëm për matjen sesa një multimeter, sepse me ndihmën e tij forma dhe frekuenca e sinjalit vlerësohen më saktë.

Pastaj, matet rezistenca e ngrohësit të sensorit (me spinën e shkyçur), matur në temperaturën e dhomës nga 2 deri në 14 ohm (siç kërkohet nga prodhuesi). Tjetra, kontrollohet voltazhi i furnizuar në ngrohës: kur ndezja është ndezur dhe lidhësi i sondës është i lidhur, duhet të jetë së paku 10.5 V. Nëse kjo vlerë është më e ulët, duhet të kontrolloni me kujdes tensionin e baterisë, kabllot dhe lidhjet.

Sonda Lambda: detajet e instalimit

pikëpamje

Vadim Dolgiy   Konsulent Teknik, Robert Bosch Ltd Vadim Dolgiy
Konsulent Teknik, Robert Bosch Ltd

Kur hetimi i lambda dështon, lind pyetja se ku mund të blej një të re. Ky nuk është problem, pasi janë krijuar sonda universale të lambdës për instalim në çdo makinë. Ata ndryshojnë nga "normale" vetëm në mënyrën e lidhjes. Për të lidhur hetimin universal lambda, Bosch ka zhvilluar një përshtatës të veçantë që lidhet me instalimin e kabllove standarde të prizës së hetimit të vjetër. Përshtatës ofron një sinjal të saktë dhe të qëndrueshëm, është i papërshkueshëm nga uji, nuk ndikohet nga rënie dhe dridhje të temperaturës dhe siguron që ajri i freskët të arrijë elementin matës.

Yury Datsyk
Foto Bosch, GM

Nëse gjeni një gabim, zgjidhni fragmentin e tekstit dhe shtypni Ctrl + Enter .

Разделы

» Ваз

» Двигатель

» Не заводится

» Неисправности

» Обзор

» Новости


Календарь

«    Август 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Архив

О сайте

Затраты на выполнение норм токсичности автомобилей в США на период до 1974 г.-1975 г произошли существенные изменения. Прежде всего следует отметить изменение характера большинства работ по электромобилям: работы в подавляющем большинстве стали носить чисто утилитарный характер. Большинство созданных в начале 70х годов электромобилей поступили в опытную эксплуатацию. Выпуск электромобилей в размере нескольких десятков штук стал обычным не только для Англии, но и для США, ФРГ, Франции.

ПОПУЛЯРНОЕ

РЕКЛАМА

www.school4mama.ru © 2016. Запчасти для автомобилей Шкода